VW Eos Forum : Volkswagen Eos Forums

VW Eos Forum : Volkswagen Eos Forums (https://www.vweosclub.com/forums/index.php)
-   Engine & Drivetrain (https://www.vweosclub.com/forums/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Engine fault warning (https://www.vweosclub.com/forums/showthread.php?t=35760)

GatorEos 09-19-2019 03:00 AM

Engine fault warning
 
I got this warning on my dash: Engine Fault Workshop! And the EPC light came on. This was a few days ago, stopped the car, restarted the car, no light no issues. Car seems to be running fine, then it flashed on again today.... Anyone seen this before?? Thanks in advance!

GatorEos

2009 Eos

aku-aku 09-20-2019 06:03 AM

That behaviour means it is an intermittent condition. It could be one of many, many things and the first step is to connect VW-specific diagnostics, which will tell you exactly what's going on. Either take it to a mechanic that can deal with VW cars or invest in an OBDeleven dongle or VCDS.

If it happens three times in quick succession, you may find that the light stays on (but the car will still behave normally after a restart).

voxmagna 09-20-2019 10:01 AM

Quote:

If it happens three times in quick succession, you may find that the light stays on (but the car will still behave normally after a restart)
When the light stays on there is a fault priority checking order. If the engine is considered to be at risk of damage you may only be able to drive it a few miles before it gets put into 'limp home' mode. E.g if there's a problem with the emissions control that could damage an expensive CAT or DPF it will do this after some miles. This type of problem can appear intermittent when these parts start to get blocked with soot or there are air leaks. 'Limp Home Mode' is a very speed restricted mode and you will know when you have arrived there! :(

You have the early warning, do as aku-aku suggests.

bossies1 09-26-2019 12:06 AM

We had a similar problem with our 2009, and it was caused by bad micro voltage connections for the fuel injection/throttle body. It eventually would go into limp mode. I used dielectric spray grease on the connectors and cleared the codes which worked for quite a while. Eventually we had the harness replaced which cost about $300 I think. Worked well. Those micro voltage connectors cause problems fast if there's any corrosion.
Just a thought.

GatorEos 09-26-2019 04:43 AM

Thank you all for the feedback. Couldn't get my VW tech to check it because his shop was so slammed. Had to replace a tire at Goodyear and they read the code as a throttle position sensor. Cleared the code and no problems.... for now.... Will get it to the VW man for a specific read. Thanks again!!

voxmagna 09-26-2019 02:20 PM

Good luck because when I had a similar code and changed it, it wasn't exactly the TPS but the throttle body actuator on the other end (via a controller). It was gummed up and although I got a new part cheap, I was able to clean the old one to keep as a spare. Car diagnostics results often lack AI and are sometimes imperfect, which is why we still need trained technicians.:)

bossies1 09-26-2019 03:56 PM

TPS is the code we had. Check the connectors, being careful to not break the clips, spray with dielectric grease and reconnect. Clear the codes (I used an OBD2 scanner $20 or so on Amazon) and see if that helps.

I used a scanner like the "LAUNCH OBD2 Scanner CR319 Scan Tool".

Good luck!

blackhood 12-03-2019 05:21 AM

yeah i think its intermittent condition take it to the car mechanic so you can identify the real problem you can check out GJ Drivelines thats one my trusted shop

tomgadgets 12-03-2019 08:09 AM

I had EXACTLY the same issue - EPS light on intermitten and turning car off fixes it for a few days to few weeks and came back. OBDII scan shows TPS fault. VW diagnoised it as faulty throttle body connector. There is a Technical Bulletin on this and if you have electronics repair skills, you can DIY for ~$100 with original parts. Had it repinned by independent mechanic for $260 and no more fault. Some VW dealer will want to replace your entire throttle body, DON'T DO IT. It is just a defective throttle body connector and repinning it will fix it 90% of the time.


All times are GMT. The time now is 10:11 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.