Volkswagen Eos Forum banner

Czy powinienem zwrócić wersję Desay RCD330+ dla wersji Noname?

1 reading
15K views 9 replies 4 participants last post by  Santosh  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Trochę powtórka z mojego postu na innym wątku, ale to coś, o co naprawdę chciałbym poprosić was o radę jak najszybciej.

Poszedłem więc do tego instalatora audio, żeby wymienić RCD310 (który był w moim samochodzie) na RCN210, który ma Bluetooth itp. Ale tuż przed instalacją dowiedziałem się, że nie obsługuje czujników parkowania, na których bardzo polegam!

Powiedział, że urządzenie RCD330+ będzie obsługiwać czujniki i będzie miało również inne funkcje. Nie zbadałem tego i instynktownie powiedziałem tak. To urządzenie kosztowało mnie 420 NZ$ zamiast 190 NZ$, które kosztowałoby to drugie.

Ale teraz rozumiem, że istnieje inne urządzenie, które ma zarówno Android Auto, jak i Apple Carplay. Moje urządzenie jest podobno produkcji Desay, a to drugie urządzenie nazywa się 'Noname'. Urządzenie Noname ma dostępne aktualizacje oprogramowania układowego i podobno jest częściej aktualizowane.

Poniżej znajdują się specyfikacje mojego urządzenia:

Numer części: 6RD035187B
HW: 036 SW: 0317
Bluetooth: c300
Apple CarPlay: CPL24.V1.4.3@C1

Urządzenie, które mam, sprawia mi problemy z czujnikami parkowania, jak opisano tutaj: https://www.vweosclub.com/forums/showpost.php?p=232120&postcount=31

Podsumowując, Park Pilot pokazuje błąd dotyczący kamery (mam czujniki, ale nie kamerę) i trzeba szybko nacisnąć przycisk, aby zobaczyć wyświetlacz czujników. Ponadto wyświetlacz Climatronic nie jest wyświetlany. Nie chcę instalować kamery na tym etapie. I myślę, że w pewnym momencie mogę chcieć Android Auto.

Czy warto zwrócić to urządzenie Desay, aby dostać Noname? Instalator pobiera ode mnie 80 NZ$ za zwrot (mimo że minął dopiero dzień od instalacji).

Czy ktoś z was używał wersji Noname? Czy jakość dźwięku lub cokolwiek innego jest lepsza/gorsza w urządzeniu Noname w porównaniu do urządzenia Desay? Z pewnością nie chcę, żeby Bluetooth został obniżony z C300 do czegoś niższego.

Wszelkie informacje, które możecie mi przekazać, byłyby bardzo mile widziane. Wielkie dzięki wszystkim. Próbowałem zamieścić podobny wątek na forum RCD330, ale jak dotąd nie otrzymałem żadnej odpowiedzi (i muszę poinformować sprzedawcę w ciągu dnia).

Pozdrawiam wszystkich.

S

#4 ·
Cześć Voxmagna,

Dzięki za Twoje uwagi. Nie jestem zbyt chętny, aby zabierać to do VW, ponieważ uruchamiają licznik w momencie, gdy samochód zostaje zaparkowany w ich warsztacie.

Urządzenie jest oryginalnym urządzeniem VW RCD330+. Ale nie jestem pewien, czy zostało to zrobione dla Eos, więc jest w porządku.

Wszystkie funkcje działają jak należy i jestem bardzo zadowolony z urządzenia. Skończyłem na zatrzymaniu urządzenia, ponieważ nie chciałem stracić 80 dolarów za coś, co tak naprawdę nie jest naprawione.

Jak wspomniałeś, moje uszy również mi pomagają, a wizualna reprezentacja jest 'miłym dodatkiem', ale tak naprawdę nie jest koniecznością.

Nie mam teraz diagnostyki, ale planuję coś zdobyć, aby móc kodować i bawić się urządzeniem RCD330+.

Zaktualizuję wątek o tym, jak mi idzie, kiedy dostanę urządzenie diagnostyczne. Dzięki za Twoje uwagi. Jestem jak zawsze wdzięczny.

Pozdrawiam,
S

#5 · (Edited)
Potrzebujesz VCDS lub VAG COM, aby wyłączyć kamerę cofania. Sprawdź na Gumtree lub w lokalnym klubie VW, a ktoś to zrobi za butelkę wina lub skrzynkę piwa.
Znalazłem kogoś na Gumtree lokalnie, kto zrobił to za 25 $.

Zobacz rcd330plus.com, gdzie znajduje się wiele przydatnych informacji o RCD330.

Jeśli chodzi o Android vs Carplay - są one specyficzne dla wersji. Desay nie jest aktualizowany. Noname może być. Ponownie odnieś się do strony rcd330plus.com.

#6 ·
Potrzebujesz VCDS lub VAG COM, aby wyłączyć kamerę cofania. Sprawdź na Gumtree lub w lokalnym klubie VW, a ktoś to zrobi za butelkę wina lub skrzynkę piwa.
Znalazłem kogoś na Gumtree lokalnie, kto zrobił to za 25 $.

Zobacz rcd330plus.com, gdzie jest dużo przydatnych informacji o RCD330.

Jeśli chodzi o Android vs. Carplay - są one specyficzne dla wersji. Desay nie jest aktualizowalny. Noname może być. Ponownie odnieś się do strony rcd330plus.com.
Hej, dzięki za pomoc, Midician. Od jakiegoś czasu śledzę stronę RCD330. Podobno ostatnio pojawiła się również aktualizacja jednostki Desay - ale niezbyt znacząca, żebym wydał 30 dolarów.

Zamierzam kupić VAGCOM z Aliexpress. Oryginał jest dla mnie za drogi, ponieważ nie będzie to mój samochód DIY per se (dzięki gwarancji mechanicznej, która jest ważna jeszcze przez 3 lata).

Na zdrowie!
S

#7 ·
Urządzenie jest oryginalnym urządzeniem VW RCD330+. Ale nie jestem pewien, czy zostało ono stworzone dla Eos, więc wszystko w porządku.
Powodzenia w myśleniu, że możesz to zakodować, aby działało. Powodem, dla którego zasugerowałem, abyś poprosił dealera o oddanie Ci samochodu z działającym systemem, jest to, że numery modeli radia mogą być takie same, ale oprogramowanie układowe, które komunikuje się z EOS, może nie być? Wewnętrzne oprogramowanie układowe to coś, czego nie można zmienić za pomocą naszych narzędzi diagnostycznych i w przeciwieństwie do dealera nie będziesz mieć dostępu do plików binarnych do ponownego flashowania. Wewnętrzne oprogramowanie układowe dyktuje, jakie masz opcje wprowadzania podstawowych zmian poprzez kodowanie, ale nie ma gwarancji, że protokół komunikacyjny będzie kompatybilny ze sterownikami EOS, jeśli pochodzi z innego modelu V.W. Dealer zeskanuje radio i zainstalowane moduły sterujące, aby ustalić, jakie oprogramowanie układowe jest zainstalowane (co powinna zrobić Twoja diagnostyka), a następnie odniesie się do statku macierzystego, aby sprawdzić kompatybilność. Jeśli oprogramowanie układowe w radiu lub kontrolerze może zostać zaktualizowane, tylko oni mogą to zrobić.

#8 ·
Powodzenia w myśleniu, że możesz to zakodować, aby działało.
Mała aktualizacja - miałem szczęście i udało mi się zakodować radio tak, aby nie oczekiwało kamery cofania. Koniec z marnymi ostrzeżeniami "kamera nie znaleziona", a teraz, gdy wrzucam wsteczny, wizualny wyświetlacz czujników pojawia się od razu - proste!

Mam nadzieję, że to komuś pomoże!

Pozdrawiam,
S